Just nu: Få en 4G/5G router på köpet värde ca 4000 kr om du skaffar obegränsat mobilt bredband från 3 med 24 månaders bindningstid. Läs mer här.

5G i Sverige

5G är femte generationen mobilnät som med hög hastighet växer fram över hela landet. Den nya tekniken är omdiskuterad, men också efterlängtad. Många menar att den kommer att ge oss helt nya möjligheter inom en rad olika branscher. Förutom stabilare och betydligt snabbare uppkoppling kommer det också dyka upp nya tjänster inom områden som vi knappt kan föreställa oss idag.

I Sverige är det de stora operatörerna som driver utbyggnaden av 5G-nätet. Tre, Telenor, Tele2 och Telia är helt dominerande och är också de enda som erbjuder abonnemang som klarar 5G idag. Tre och Telia bygger egna nät medan Tele2 och Telenor bygger ett gemensamt nät som drivs i bolaget Net4Mobility.

För att kunna använda 5G krävs tre saker:

  • Att du har en enhet som klarar 5G (en mobiltelefon, en platta eller någon form av router/modem som du kopplar till din dator).
  • Att du har ett abonnemang med 5G (finns hos Tele2, Telenor, Telia och Tre).
  • Att mobilnätet du använder har 5G (eftersom utbyggnaden pågår just nu är det svårt att veta exakt var det finns 5G-täckning - kolla på respektive operatörs täckningskarta).

Vanliga frågor om 5G hos operatörerna

Här tar vi upp vanliga frågor kring 5G i Sverige.

5G hos operatörerna

Vilka mobiler funkar i 5G-nätet?

För att du ska kunna använda 5G krävs en mobiltelefon som kan hantera 5G-tekniken. De flesta nya telefoner klarar detta, men det kan vara bra att kolla med din operatör om din telefon är förberedd för 5G eller inte. Det finns också en del telefoner som behöver uppdaterad mjukvara för att kunna hantera 5G. Kolla på respektive tillverkares sida (eller hos din operatör) för att se vad som gäller för din mobil.

Vilka operatörer bygger 5G-nät i Sverige?

Telia, Tre och Net4Mobility är de som bygger ut 5G-nätet som kommer att användas av privatkonsumenter och företag. Net4Mobility ägs gemensamt av Telenor och Tele2 som kommer att använda samma 5G-nät. Det finns ytterligare en aktör som bygger ut 5G-nät som heter Teracom men som kommer att fokusera mer på bredband via mobilnätet och andra typer av tjänster som inte direkt vänder sig till konsumenter.

Vilka operatörer erbjuder 5G-abonnemang idag?

De stora operatörerna Telia, Tele2, Telenor och Tre erbjuder alla 5G i sina nuvarande abonnemang idag. Det som krävs för att du ska kunna nyttja 5G är dock en mobiltelefon som klarar 5G och att det finns täckning där du är.

Vilka operatörer erbjuder 5G-abonnemang för företag?

Alla 5G-operatörer förutom Tre har inkluderat 5G-nätet i sina företagsabonnemang. Men det är bara en tidsfråga innan det finns även hos Tre.

När ska 5G-nätet vara klart?

Det pågår en febril utbyggnad av 5G-nätet i Sverige. I princip samtliga av de fyra aktörerna på marknaden beräknar att större delen av Sveriges befolkning ska ha tillgång till 5G under slutet av 2023. Men, för att du ska kunna nyttja 5G-nätet krävs både en telefon och ett abonnemang som har stöd för 5G.

Vad säger operatörerna om 5G:s påverkan på hälsan?

Samtliga operatörer förlitar sig på den samlade forskningen och gränsvärden från kontrollerande myndigheter. Dessa visar att det finns ingen skillnad mellan strålning från 4G (eller 3G eller 2G för den delen) jämfört med 5G.

Varför har inte lågprisoperatörerna 5G-abonnemang?

Alla lågprisoperatörer köper in sig på någon av de stora aktörernas nät. Vi misstänker att det kommer att komma 5G-abonnemang hos de billigare aktörerna i takt med att 5G-nätet byggs ut. Men i nuläget finns det alltså inte 5G-abonnemang hos någon av de operatörer som riktar in sig på pris (och köper in sig på andras nät).

Vad kostar 5G-abonnemang hos operatörerna?

Eftersom 5G-nätet är under utbyggnad finns ju inga renodlade 5G-abonnemang idag. Men hos alla de stora aktörerna så ingår 5G i de flesta “vanliga” abonnemangen så att du får 5G om befinner dig på en plats där nätet är utbyggt (det förutsätter dock att du har en mobil som klarar 5G). Det innebär att än så länge så kostar 5G-abonnemangen lika mycket som ett vanligt 4G-abonnemang. Om det kommer vara så fortsättningsvis är svårt att sia om. På sikt räknar nog de flesta med att all mobiltelefoni kommer att gå över till 5G på samma sätt som 4G har ersatt 3G och så vidare. Om priserna kommer att öka eller inte låter vi vara osagt.

Sammanfattning

Utbyggnaden av 5G pågår för fullt över hela Sverige sedan våren 2020. Det är framförallt tre aktörer som bygger ut 5G-nätet som kommer användas av konsumentmarknaden. Dessa är Telia, Tre och Net4Mobility. Den sistnämnda ägs av Telenor och Tele2 som alltså kommer att använda samma 5G-nät. I Stockholm finns 5G tillgängligt redan idag hos de flesta operatörer. Men inom ett par år beräknas större delen av Sverige och befolkningen ha tillgång till 5G. Det finns också en fjärde aktör på marknaden i form av Teracom som förmodligen inte kommer att erbjuda 5G-tjänster som blir publika för oss som konsumenter.

5G bedöms av många som en revolution inom teknikutvecklingen. Inte bara för att hastigheterna kommer att mångdubblas och själva uppkopplingen blir stabilare. Det skapar också möjligheter för tjänster och funktioner som tidigare har varit ren science fiction. Självkörande bilar, operationer på distans och “internet of things” är begrepp som idag är närmare verkligheten än någonsin tidigare. Flera av operatörerna har också engagerat sig i forskningsprojekt för att testa gränserna kring vad som är möjligt att utföra med 5G. De är också duktiga på att presentera möjligheter för olika branscher i olika typer av rapporter. Så den som är intresserad av hur 5G kan påverka utvecklingen och möjligheterna för just ditt företag eller din bransch har verkligen en källa till fördjupning. Rapporterna hittar du på respektive operatörs hemsida.

Exakt hur framtiden med 5G kommer att se ut hos våra Svenska operatörer är svårt att förutse. Kommer priserna skena i takt med att allt fler får 5G? Kommer vi se science fiction-liknande tjänster i vår vardag? Oavsett vad som händer är det en spännande utveckling vi nu får möjlighet att följa.