Just nu: Få en 4G/5G router på köpet värde ca 4000 kr om du skaffar obegränsat mobilt bredband från 3 med 24 månaders bindningstid. Läs mer här.

Telia logo

5G hos Telia

Telia är en av operatörerna som bygger ett helt eget 5G-nät. Förutom satsningen på 5G-nätet gör Telia också en femårssatsning på att uppgradera hela mobilnätet med över 8400 nya basstationer. När arbetet är klart ska 90 procent av Sveriges yta och 99 procent av befolkningen ha tillgång till 5G. En del av satsningen innebär också att Telia vill kunna erbjuda snabba och stabila internetuppkopplingar där det idag saknas fiber. Även Telia påbörjade utbyggnaden av 5G-nätet under våren 2020 och redan under 2023 är målsättningen att 90 procent av befolkningen ska ha tillgång till 5G. I dagsläget erbjuder Telia 5G-täckning i 22 städer i Sverige.

Telia är en av operatörerna som verkligen gått “all in” när det gäller att testa möjligheterna med 5G. Bland annat deltar bolaget i ett forskningsprojekt tillsammans med Luleå tekniska universitet där både videokonferens för vård och en tillsynsrobot ska testas.

Telia är också partner i ett projekt inom jordbruket där man testar en robot som ska kunna bekämpa ogräs. Roboten identifierar ogräset med hjälp av AI-teknik samtidigt som fjärrstyrningen kräver videoöverföring i realtid och där lämpar sig 5G-tekniken bra för ändamålet.

Se Telias 5G-täckning här.

5G-abonnemang hos Telia

Telia har en rad olika abonnemang där det bland annat ingår olika mycket surf. Telia har ofta kampanjer med olika typer av kompletterande erbjudanden där till exempel olika streamingtjänster ingår under bindningstiden. Alla Telias abonnemang, förutom det allra minsta med 0,2 Gb surf per månad, är förberedda för 5G. Det innebär att om du har en mobil som klarar 5G och tecknar ett abonnemang hos Telia så får du redan idag tillgång till 5G-täckning där nätet är utbyggt.

Telia har ju länge kört med fri surf i sociala medier. Det innebär ju att du kan kolla Instagram, Snapchat och andra appar (en komplett lista över vad som ingår hittar du på Telias hemsida).

Extra hastighet med 5G+

Telia erbjuder även ett tillägg till sina 5G-abonnemang som kallas 5G+. Det innebär att du surfar med högsta tillgängliga hastighet i Telias 5G-nät. Priset är för närvarnade 29 kr per månad och du beställer tjänsten genom sms. Rent teoretiskt innebär det att du kan komma upp i en surfhastighet på 1 Gbit/s - i alla fall i städer där nätet är väl utbyggt. Har du ett abonnemang med obegränsad surf från Telia ingår 5G+ redan i ditt abonnemang. Du behöver ingen extra utrustning för att få tillgång till 5G+ förutom en mobiltelefon som klarar 5G.

5G-telefoner hos Telia

Även Telia har ett brett utbud av mobiltelefoner som är förberedda för 5G. Här hittar du så klart Apples 5G-modeller men också Nokia, Samsung, Sony och Xiaomi. Fördelen med en telefon som är klar för 5G är att du kommer uppleva en mycket snabbare responstid. När du har 5G-uppkoppling kommer du också få en väldigt mycket snabbare överföringshastighet än i 4G-nätet. Se Telias utbud av telefoner.

Följ utbyggnad & täckning av 5G hos Telia på deras täckningskarta

Undrar du när 5G kommer och hur utbygganden ser ut så bör du besöka Telias täckningskarta.